Οι ασφάλειες ουσιαστικά δημιουργήθηκαν χάρη στην ανάπτυξη ενός νέου κλάδου των μαθηματικών: την στατιστική. Ήταν το σωτήριο έτος 1774, όταν δύο σκωτσέζοι πρεσβυτεριανοί κληρικοί, ο Ρόμπερτ Γουάλας και ο Αλεξάντερ Γουέμπστερ, δημιούργησαν ένα ταμείο ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για τις χήρες και τα ορφανά που άφηναν πίσω τους οι συνάδελφοι τους που πέθαιναν. Κάθε ιερέας έδινε ένα μικρό ποσό μηνιαίως στο ταμείο το οποίο τα επένδυε και έδινε ένα μέρισμα από τα κέρδη στις χήρες. Το βασικό πρόβλημα των Γουάλας και Γουέμπστερ ήταν να βρουν τον τρόπο να υπολογίζουν το ποσό που θα έπρεπε να πληρώνουν οι ιερείς ώστε να μπορεί το ταμείο να καλύπτει τις ανάγκες του. Αυτό όμως θα ήταν εφικτό αν μπορούσαν να προβλέψουν τον ακριβή αριθμό των ιερέων που θα συναντούσαν το αφεντικό τους κάθε χρόνο, τον αριθμό των χήρων και των ορφανών που θα έμεναν πίσω και πόσα χρόνια θα ζούσαν. Επειδή λοιπόν ήταν ορθολογιστές ιερείς αναζήτησαν τη λύση στη γη και όχι στον ουρανό. Προσέγγισαν τον καθηγητή μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Κόλιν Μακλόριν. Μαζί του συγκέντρωσαν στοιχεία προς ανάλυση. Έχοντας υπόψη όλες τις πρόσφατες θεωρίες της στατιστικής και των μαθηματικών και κυρίως το Νόμο των μεγάλων αριθμών του Μπερνούλι (είχε κωδικοποιήσει την αρχή πως αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως ο θάνατος κάποιου, μπορεί να προβλεφθεί το μέσο αποτέλεσμα παρόμοιων γεγονότων), είδαν πως μπορούν να βρουν κατά προσέγγιση τον αριθμό των σκοτσέζων ιερέων που θα πέθαιναν τον επόμενο χρόνο. Με την κατάλληλη επεξεργασία των αριθμών κατέληξαν πως από τους 930 ζωντανούς ιερείς κάθε χρόνο θα πέθαιναν ,κατά μέσο όρο 27, από τους οποίους οι 18 θα άφηναν πίσω τους μια χήρα, 5 θα άφηναν ορφανά παιδιά και 2 θα άφηνα χήρα και ορφανά από προηγούμενους γάμους. Υπολογίζοντας και το χρόνο που θα πέρναγε μέχρι να πεθάνουν οι χήρες ή να ξαναπαντρεύονταν (όπου η σύνταξη θα κοβόταν) κατέληξαν στην ετήσια καταβολή του ποσού των 2 λιρών, 12 σελινιών και 2 πενών από κάθε ιερέα ώστε να εξασφαλίσει πως η χήρα του θα έπαιρνε το ποσό των 10 λιρών ετησίως (ποσό αξιοσέβαστο για την εποχή). Με 6 λίρες, 11 σελίνια και 3 πένες το χρόνο το ποσό της ετήσιας αποζημίωσης έφτανε τις 25 λίρες.
Οι Γουάλας και Γουέμπστερ είχαν υπολογίσει πως το 1765 το Ταμείο Πρόνοιας για τις Χήρες και τα Ορφανά των Ιερέων της Εκκλησίας της Σκωτίας θα είχε κεφάλαιο 58.348 λίρες. Έπεσαν έξω μόλις μια λίρα από την πρόβλεψη τους μιας και το ταμείο είχε 58.347 λίρες! Σήμερα το ταμείο τους είναι γνωστό με την επωνυμία Σκοτσέζες Χήρες και είναι μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου. Με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια λίρες δεν ασφαλίζει μόνο τις χήρες αλλά οτιδήποτε μπορεί να ασφαλιστεί. Οι υπολογισμοί των σκοτσέζων ιερέων έγιναν το θεμέλιο όχι μόνο της επιστήμης των εμπειρογνωμόνων (βασική για τον υπολογισμό των ασφαλειών), αλλά και για την επιστήμη της δημογραφίας (που ανακαλύφθηκε από έναν άλλον ιερέα τον άγγλο Ρόμπερτ Μάλθους). Από την δημογραφία, στη συνέχεια , περάσαμε στην θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, όπου μπορεί να μην υπάρχουν εξισώσεις αλλά μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη των οργανισμών, τη διάδοση μεταλλάξεων σε δεδομένο πληθυσμό κλπ. Πανομοιότυπα μοντέλα πιθανοτήτων έχουν κυρίαρχο ρόλο σε επιστήμες όπως οικονομικά, κοινωνιολογία, ψυχολογία, πολιτική και άλλες επιστήμες.
Πηγή : Harari, Yuval Noah (2015), Sapiens, μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, Αθήνα:Αλεξάνδρεια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε ακόμα

Αναζητήστε τα στα περίπτερα

 • ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΜΟΣ 24
 • KRYPTOLEJA TOMOS 11
 • ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΕΥΧΟΣ 53
 • ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΕΥΧΟΣ 52
 • ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΜΟΣ 25
 • ΚΤΥΠΤΟΛΕΞΑ 27
 • ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΑ 26
 • ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΑ ΤΟΜΟΣ 12
 • TOP SUDOKU NO6
 • TOP SUDOKU 5
 • λευκη σχαρα τομος 15
 • ΛΕΥΚΗ ΣΧΑΡΑ ΤΕΥΧΟΣ 34
 • LEYKH SXARA 33
SCROLL TO TOP